Crossroad

European Trainning about youth Initiatives in France, it's just a begining!
 
The training in France (5-12 may 07) was a richness experience for all particpants and for the local

during this week the european participants of our different networks had occasion to exchange about their different realities about youth active particpations, to reflect about how creat better communication between youth, local politics, youth workers and NGO. And differents ideas were groing up during this trainning... we will see in few month what happen! At local level the breton network was really involved to developp some open moments for the particpants and the local inhabitants: batucada concerts and socity games party, a debate organised in an associative bar, an traditionnal breton night, dinning in guest houses... all the people invoved for the organisation or that passed during this moments are very enjoy to this experienced! very soon you will find links to see all the photo and comments of the particpants. for this moment you can have a look on the programm.


| more photos |

  «Μία πόρτα στην Ευρώπη για τις τοπικές οργανώσεις νέων»
 
Aυτό είναι το slogan του προγράμματος Crossroad (Σταυροδρόμι), εάν και οι περισσότεροι διαβάζοντας τον τίτλο θα πιστεύαμε ότι είναι μάλλον ευχή. Είναι πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που οι νέοι από πέντε χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λιθουανία και  Ελλάδα) πολλές φορές δεν την  πιστεύουν ούτε και οι ίδιοι.
Το πρόγραμμα Crossroad βασίζεται στην κοινή αίσθηση που υπήρχε στις έξι  οργανώσεις νέων -μία από κάθε χώρα- ότι συχνά μικρές τοπικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άτυπες ομάδες νέων έχουν καινοτόμες ιδέες και δράσεις με ουσιαστικά αποτελέσματα. Και αυτό, παρά την έλλειψη πολύ συχνά πληροφόρησης, κατάρτισης, υποστήριξης και πόρων. Το Crossroad ήρθε να απαντήσει σε αυτή την πραγματικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άτυπες ομάδες νέων να συμμετέχουν πιο εποικοδομητικά στην τοπική και ευρωπαϊκή δημόσια ζωή και να μην είναι απομονωμένες στη δική τους πραγματικότητα. Σε ένα διάστημα 3 ετών θα γίνουν λοιπόν, μία σειρά από σεμινάρια εκπαίδευσης για νέους και συντονιστές προγραμμάτων, ανταλλαγές νέων και δράσεις ενημέρωσης. Ήδη δύο σεμινάρια έχουν πραγματοποιηθεί – ένα στη Λιθουανία και ένα στην Ισπανία- καθώς και μια ανταλλαγή νέων στην Πορτογαλία με συμμετέχοντες και   από τα Παρέλια, δύο τεύχη της ενημερωτικής εφημερίδας έχουν κυκλοφορήσει και τα νέα του προγράμματος είναι στη σελίδα του στο διαδίκτυο.
Πέρα όμως από αυτά, ας τα πούμε τεχνικά θέματα, η ουσία του προγράμματος είναι να τεθεί το θέμα της συμμετοχής των νέων σε μία άλλη βάση. Καιρός το «οι νέοι δεν συμμετέχουν στα κοινά» να ξεφύγει από τις σελίδες των εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, και να γίνει ένα θέμα όπου όλοι οι φορείς της κοινωνίας και κυρίως οι νέοι θα μοιραστούν ιδέες και θα προχωρήσουν. Το πρώτο βήμα δεν είναι άλλο, από το να αφήσουμε στο πλάι τα στερεότυπα οι γηραιότεροι για τους νέους και οι νέοι για του γηραιότερους (νέους;) και να δούμε τη δυναμική των προγραμμάτων νέων σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο: των εθελοντικών προγραμμάτων, των ανταλλαγών νέων, των άτυπων δικτύων νέων κ.α..
Αυτός ακριβώς είναι και ο πιο σημαντικός στόχος του crossroad να δημιουργήσει συνθήκες διαλόγου, συνεργασίας και κοινής δράσης μεταξύ νέων και μεγαλύτερων,   εξουσίας και πολιτών. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για όλους μας, ένα σταυροδρόμι! 
 
www.crossroad-youth.eu